Bot Seçiminde Dikkat Etmeniz Gerekenler

Bot Seçiminde Dikkat Etmeniz Gerekenler

Kış giyimin vazgeçilmez ayakkabı ürünleri olan botların güzel görünmek dışında mevsime uygun bazı işlevlerinin de olması gerekir. Kişinin günlük yaşamı, kullanım alışkanlıkları, ayak yapısı, yaşadığı bölgenin iklimi ve ne kadar süreli bir kullanım yapılacağı düşünülerek, en uygun bot seçeneğinin tercih edilmesi gerekir. 

Bot seçimi söz konusu olduğunda sadece sıcak tutması yada kaymaması gibi detaylar ön plana alınır. Bu özellikler elbette önemlidir; ancak bunlarla birlikte değerlendirilmesi gereken pek çok kriter daha bulunmaktadır. Yalnızca görseline göre bot alışverişi yapmak ise tamamen yanlıştır. Vücudumuzun tüm ağırlığını taşıyan ayaklarımızın sağlığı için erkek bot seçiminde nelere dikkat etmeliyiz, hangi özelliklerine dikkat ederek bot satın almalıyız, kendimize en uygun bot seçeneğine nasıl karar veririz, tüm bu sorularınızın cevabını blog yazımızda bulabilirsiniz.

Dış Malzeme Seçimi

Erkek bot kategorisinde botun dış malzemesinin üretildiği pek çok hammadde bulunmaktadır. Kış mevsiminde en çok tercih edilen dış malzeme ise deri olacaktır. Gerek duruşu, gerek su geçirmemesi, gerek dayanıklı yapısı sayesinde deri giyim ürünleri dış giyimde tercih edildiği kadar bot seçeneklerinden de oldukça fazla tercih edilmektedir. 

Erkek Bot Ayakkabı ürünlerimizi incelemek ister misiniz?

Dış malzemeyi kontrol ederken kullanım alanlarınız ve sürelerinizi de göz önünde bulundurarak tercihinizi yapabilirsiniz. Deri botlar hem uzun ömürlü, hem su geçirmez hem de kolayca temizlenebilir bir yapıya sahip olacaktır. Dilediğinizde rahatlıkla boyayabilir ve yeni gibi uzun yıllar kullanmaya da devam edebilirsiniz. Üstelik deri ürünler giyildikçe ve eskidikçe daha şık bir görünüme de kavuşur ve klasik olurlar.

Deri botlar dışında nubuk ve kumaş ürünler de tercih edilmektedir. Ancak kumaş ürünler su geçireceğinden, kış mevsiminde dışarıda uzun süre vakit geçiriyorsanız tercih etmenizi önermeyeceğiz. Aynı şekilde nubuk botlar için de aynı durum geçerli olacaktır. Islanması halinde yapısında bozulmalar olabileceği gibi, yoğun suya maruz kaldığında su geçirmesi de mümkündür. Üstelik kolaylıkla boyamak da ustalık ister. Bu yüzden eğer bütün bir kışı tek botla geçirmeyi seviyorsanız deri botları tercih etmeniz, uzun ömürlü olması bakımından daha doğru bir tercih olacaktır. Kış mevsiminde dışarda çok vakit geçirmiyorsanız günlük rutininizde yakın mesafeler içerisinde iseniz yada özel aracınızla işinize gidip geliyorsanız nubuk, süet yada kumaş detaylı botları tercih edebilirsiniz.

Taban Malzemesi Seçimi

Bot seçimi yaparken kaymaz taban malzemesi ile üretilen botları kullanmaya özen göstermelisiniz. Yalnızca kar yağışı olan günlerde değil, hafif bir yağmur yada iklime bağlı gizli buzlanmaların olduğu bir şehirde yaşıyorsanız güvenle yürüyebilmeniz ve kayıp düşmemeniz için kaymaz tabanları tercih etmeniz gerekir. Neolit yada kauçuk tabanlı botları tercih ederek hem kışın rahat bir şekilde yürüyebilir; hem de istenmeyen kazaların önüne geçmiş olursunuz.

İç Malzeme Seçimi

Botunuzun dış malzemesi rüzgarı ve soğuğu önleyecek; ancak iç malzemesi ise ayaklarınızın sıcak tutulmasını sağlayacaktır. Dış malzemesi ne olursa olsun, iç malzeme olarak yünlü kumaşlar kullanılan botları tercih etmeniz kışın ayaklarınızın sıcacık kalmasına yardımcı olacaktır. Tabii sıcak tutarken terletmeyen iç malzeme de tercih etmelisiniz. Ayakları terleten kumaşlar gün boyunca ayaklarınız içinde kalacağından hem terleme sonrası soğuk tutarak üşütmenize hem de ıslak kalması sebebiyle ayak mantarı gibi problemlere de yol açabilir. Ayrıca iç malzemenin koku yapmayan malzeme seçilerek üretilmiş olması da oldukça önemlidir.

Model Seçimi

Bot modeli seçiminizi genel olarak giyim tarzınızı ve rahatlığınızı gözeterek yapmalısınız. Bağcıklı modeller ve fermuarlı tokalı modeller erkek bot modasında önemli bir yer tutmaktadır. Bağcıklı modeller hem şık hem spor bir görünüm kazanmanıza yardımcı olur; ancak bağcıklarla uğraşmak istemiyorsanız fermuarlı modelleri tercih etmelisiniz. Fermuarlı modeller ise daha klasik bir giyim tarzına sahip olanlar tarafından tercih edilir. Kanvas pantolon, kumaş pantolon ve jean pantolonların altında oldukça şık bir görünüm kazanmanıza yardımcı olur.

Genellikle bilek üstü modeller tercih ederseniz hem bileğinizi sıkı tutarak hareket kolaylığı sağlayacak hem de pek çok pantolonunuzla rahat kombin yapmanıza yardımcı olacaktır. Yüksek bilekli modeller yoğun yağışlı günlerde de ayaklarınızı ıslanmaktan koruyacaktır.

Bot Ağırlığı Ne Olmalıdır?

Öncelikle günlük hareket rutininize göre bu konuyu değerlendirmelisiniz. Eğer günlük rutininiz içerisinde çok fazla yol yürüyor ve çok ayakta kalıyorsanız ağır botlar daha çok yorulmanıza ve bileklerinizin ağrımasına sebep olacaktır. Uzun vadede ortopedik rahatsızlıklara da sebep olabileceğinden hareket yoğunluğunuza göre daha hafif botları tercih etmelisiniz. Tabii boy ve kilonuz da bot ağırlığı için önemli bir kriterdir.

Renk Seçimi

Renk seçiminde tabii ki sağlık açısından bir fark bulunmamakla birlikte kendi kişisel zevklerinize göre bir tercihte bulunabilirsiniz. Genel olarak dolabınızdaki kıyafetleriniz ve kışın tercih ettiğiniz mont ve kaban renklerinizle uyumlu tonlar seçerseniz güzel ve uyumlu bir giyim tarzı yakalayabilirsiniz. Tabii uyum demişken tamamen aynı renkleri tercih etmenizden de bahsetmiyoruz. Kontrast renkler yapabileceğiniz gibi, açık renk botlar tercih ederek şık bir giyim tarzı da yaratabilirsiniz.

Numara Seçimi

Her giyim ürününde olduğu gibi bedeninize uygun tercihler yapmalısınız. Ancak bot seçiminde ayağınıza uygunluk biraz daha farklı bir yol izlemenizi gerektirebilir. Öncelikle bot kullanırken havanın soğuk olduğunu göz önüne almalısınız. Dolayısıyla botların içerisinde kullanacağınız çorap kalınlığını da değerlendirerek, bot seçerken yarım yada bir numara büyük almanız yine ayak numaranıza uygun olduğu anlamına gelecektir. Üşüyen bir yapıya sahipseniz botlarınızın içerisinde de kalın ve yünlü çoraplar tercih edeceğinizi düşünerek numara seçimi yapmalısınız. 

Eğer taraklı ayaklara sahipseniz yine seçeceğiniz bot modeli de oldukça önemli olacaktır. Burun kısmı sivrilen modelleri tercih etmeniz gün içerisinde rahatsız ayaklara sahip olmanıza neden olacaktır. Bu yüzden yuvarlak burunlu botlar seçmeniz ayak sağlığınız açısından da doğru olacaktır. 

Etiketler: erkek bot
Ocak 17, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR